Każdy z nas ma w swoim mieszkaniu czajnik. Niezależnie od tego, czy używasz czajnika elektrycznego, czy tradycyjnego czajnika na gaz łączy je jedno- do swojej pracy wykorzystują wodę. Przy wielomiesięcznym używaniu tych urządzeń zauważalne jest pojawienie się kamienia na ich elementach. Powodowane jest to przez twardą wodę, która dostępna jest w naszych kranach. Jednak od lat używany czajnik nie zawsze musi mieć kamień… Jak to zrobić?

Po pierwsze: filtruj!

Udowodniono, że za powstawanie kamienia na urządzeniach domowych, takich jak czajniki i pralki odpowiedzialne są związki magnezu i wapnia, występujące w wodzie. Aby pozbyć się ich ze swoich kranów wystarczy prosta metoda: filtrowanie. Dzięki stosowaniu filtrów do wody te uciążliwe składniki zamieniane są na sód, który nie powoduje odkładania się kamienia. Jeśli więc chcesz, żeby Twój czajnik zyskał kilka lat na swojej żywotności koniecznie zwróć uwagę na występujące na rynku urządzenia filtrujące.

Od czego zacząć?

Na rynku dostępne są zarówno proste filtry do wody, jak i skomplikowane urządzenia filtrujące, które zadbają o zmiękczenie Twojej wody. Zaufać można każdemu z nich. W zależności od potrzeb powinniśmy decydować się na mniejsze lub większe urządzenia. Jeśli na początku chcesz filtrować jedynie wodę wlewaną do swojego czajnika, możesz wykorzystać nawet proste dzbanki z filtrami. Jeśli natomiast planujesz, by woda w całej Twojej instalacji przestała być  twarda powinieneś poszukać większych urządzeń filtrujących, które są dostępne na rynku i o to zadbają.